sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Halpaa perus mässyä


Kärsimme hiljattain kämppikseni kanssa samasta ongelmasta, rahasta. Tai oikeastaan sen puutteesta. Ruokaa piti tehdä ja jääkaapista löytyi tarvikkeet sekametelisosesopalle, tuttavallisemmin kasvissosekeitolle. Päätimme työstää sosekeiton, mutta lopulta päädyimme syömään aineksista kolme erilaista ja maukasta ruokaa, kolmena eri päivänä. Halpaa ja hemmetin perus mässyä!





Tästä se lähti:


Keitin:
- 3 perunaaa
- 5 porkkanaa
- bataattia (reilu puolikas)
- parsakaalia varsineen
- 2 sipulia 
- valkosipulin kynsiä
- pieni lanttu
- yrtti liemikuutio
- tuoretta inkivääriä
- 1 tomaatti
-kikherneitä
- chiliä, mustapippuria, suolaa,  laakerinlehtiä, juustokuminaa


Näiden lisäksi tarvitset myöhemmin
-tomaattimurskaa
-maapähkinöitä
-ruokajogurttia
 - neilikkaa, korianterin siemeniä ja kanelia
-riisiä tai leipää

Lopputulokset :





PERUS KASVISKEITTO

- Kikherneitä voi ostaa kaupasta kypsänä tetrapakttiin pakattuna. Halvemmaksi tietty tulee keittää niitä itse. Ensin herneet pitää liottaa yön yli. Tämän jälkeen niitä keitetään (lisää veteen hiukan suolaa) n. tunti. Herne on kypsä kun se  on pehmeä. Tein samalla hiukan kikhernesoosia aka hummusta (suosittelen!). Siitä ohje jatkossa.

- Pilko kaikki kasvikset ja heitä ne kattilaan. Lisää mausteet ja mausteliemi.



- Lisää vesi. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen niin kauan, että vihannekset ovat kypsiä (n. 15-20min). Kokeile kypsyyttä haarukalla (pehmeä on hyvä).

Valmis soppa varrasleivän kera.

- Säästä loput keitosta, jäähdytä se ja säilö jääkaappiin.


KERMAINEN KASVISSOSEKEITTO
- lisäksi:
     purkki kermaa

Voit seuraavana päivänä valmistaa keiton jämistä sosekeiton.


Säästä osa kasviksista, mikäli haluat tehdä tomaatti-kikherne soosin. Valuta näistä neste pois ja säilö jääkaappiin.




 Soosaa sosekeittoon tarvittavat kasvikset blenderissä tai sauvasekoittimella. Lisää nestettä sen verran, että saat alla olevan soosin näköisen nestepitoisuuden



Lisää kerma joukkoon ja kiehauta. 


 Lisää lautaselle maapähkinöitä ja mustapippurirouhetta. 
Ota lasi maitoa ja ruisleipää. Nauti.


KIKHERNE - KANA - TOMAATTI SOOSI
Lisäksi :
   valkosipuli, sipuli,
    paketti tomaattimurskaa
    kanaa (ei välttämätön)
    ruoka jogurttia
   maapähkinöitä
Mausteet: sarviapilan siemen, korianterin simene, kaneli, juustokumina
Kana oli hemmetin halpaa, joten ostin.


Nakkaa viimeiset keitetyt kasvikset blenderiin. Lisää sekaan paketti tomaattimurskaa. Blendaa! Voit käyttää myös sauvasekoitinta. Pointtina, että saat samannäköisen soosin aikaan kuin alla:


Kuumenna paistinpannu. Alla oleva pannu on tazine-pata. Jos omistat sellaisen, voit valmistaa ruoan siinä. Perus paistinpannukin käy, kansi olisi hyvä olla.
Lisää kuumalle pannulle öljyä ja sarviapilan siemeniä. paista pieni hetki.
Lisää ja kuullota sipulit.
Lisää maapähkinät ja paahda ne. Ole varovainen, ettei pähkinät pala. Ne palaa helposti ja niihin jää palanut maku.
Lisää hyppysellinen neilikka, korianterin siemeniä, juustokuminaa ja kanelia (tarvittaessa suolaa).

Lisää joukkoon blendattu kasvis-tomaattisoosi.




Kiehauta ja anna soosin hautua tovi (n. 15 min). Maista.

Sillä välin kun soosi hautuu, ruskista kanat. Jos ostit valmiiksi marinoidun (osta valmiiksi marinoitua vaan jos se on halpaa, muuten aina naturel!!). Pyörittele kanat kanelissa ja ruskista.


Lisää haudutetun soosin joukkoon kikherneet ja kana. Anna hautua vielä hetki.

 Lisää joukkoon jogurtti ja odota että se sulaa joukkoon.

Anna hautua hetki ja nauti esimerkiksi riisin tai leivän kanssa.



- Mane



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti